Maarten Nico (NL, 1990) onderzoekt met zijn werk de relatie tussen kunstenaar en maatschappij. Hij probeert los te breken van heersende tradities en idealen door bestaande beeldtalen te hergebruiken om zo andere en nieuwe verhalen, momenten en ideeën te creëren.
In 2013 studeerde Maarten Nico af aan Artez, Arnhem met onder andere een videowerk waarin hij zoiets bijzonders als een regenboog, wist te reproduceren in veelvoud. Op prozaïsche wijze met slechts een fles water en aanwezig zonlicht, spuugde hij de ene na de andere regenboog in de lucht. Tijdens zijn masterstudie aan het Sandberg Instituut verdiepte hij zich verder in de media met beeld en geluid. Het resulteerde in 2016 in een videocollage met onderdelen uit films, soaps, muziekclips, reclamebeelden en eigen videowerken.
Maarten Nico toont in Moira als ‘The Liquid Flâneur’ zijn manier van werken, denken en beschouwen. Het woord “flâneur” verwijst oorspronkelijk naar een figuur die door de straten flaneert zonder enig doel en zich tevens afzet tegen de consumptiemaatschappij. De term “liquid” oftewel vloeibaar, wordt gebruikt om aan te geven dat een materiaal geen vaste vorm heeft, en zich aanpast aan de vorm van zijn container en zodoende telkens tijdelijke transformaties ondergaat. Het verwijst naar het idee dat de maatschappij maar ook kunst, altijd aan context onderhevig is en continue verandert. Maarten Nico dwaalt als eigentijdse flaneur door de digitale wereld van het internet, en toont met zijn werk dat kunst iedere vorm kan aannemen.
‘The Liquid Flâneur’ speelt met concepten en ideeën die afstammen van de Romantiek en combineert deze met hedendaagse beeldtalen die gevonden kunnen worden in onze westerse cultuur. Hij navigeert naar een reeds onbekende bestemming in de hoop betekenis te vinden en te creëren. ‘The Liquid Flâneur’ kijkt tegelijkertijd in alle richtingen zonder een specifieke positie te kiezen of het hebben van een specifieke functie. Zodoende speelt en construeert hij nieuwe en alternatieve verhalen en realiteiten om zo onze positie en vaste ideeën over ons bestaan te bevragen. Zijn methodologie is die van een shapeshifter. Hierdoor kan hij verschillende posities innemen om te observeren, onderzoeken, vertellen, registreren of actie te ondernemen.