Vreemde wezens nemen bezit van MOIRA, een haai valt in de tuin, voedsel leidt een eigen leven en af en toe komt een naakte vrouw op een brommer voorbij. De werkelijkheid doet soms vreemd aan. De vorm van een voorwerp doet ineens denken aan iets heel anders, een toevallige samenloop van omstandigheden leidt tot een absurde situatie of een alledaags woord roept een vreemd beeld op. Voor veel kunstenaars vormen absurde combinaties een onuitputtelijke bron van inspiratie.

De Utrechtse kunstinitiatieven MOIRA en LUCY brengen een aantal van deze kunstenaars samen in de groepstentoonstelling “MOIRA en LUCY op het spoor van het surrealisme”. In aansluiting op de tentoonstelling “Surreële Werelden” in het Centraal Museum tonen zij een jonge garde kunstenaars die in hun werk een eigen, vreemde wereld oproepen. Voorbeelden hiervan zijn de fantastische figuren en absurde situaties in de tekeningen van Marthe Zink en de tragikomische werken van Manon van Trier. Of de schilderijen van Buba Cvoric die een beheerste uitstraling hebben maar onderhuids broeien. De associatieve verbeeldingskracht van Jean-Philippe Paumier leidt tot waanzinnige collages en tekeningen met veel humor. En Toni van Tiel toont op papier zijn fantasievolle ideeën voor (on)mogelijke sculpturen en objecten.

Hedendaags surrealisme dus met het werk van: Margriet van Breevoort (1990, NL), Buba Cvoric (1980, RS), Daniëlle Frenken (1990, NL),

Ivor Helberg (1990, NL), Chaja Hertog & Nir Nadler (1978, NL & 1977, IL), Jean-Philippe Paumier (1980, FR), Manon van Trier (1985, NL), Toni van Tiel (1979, NL), Hessel Stuut (1985, NL), Marthe Zink (1990, NL).

www.margrietvanbreevoort.nl (via Wayback Machine, red.)

www.bubacvoric.com (via Wayback Machine, red.)

www.daniellefrenken.com (via Wayback Machine, red.)

www.ivorhelberg.nl (via Wayback Machine, red.)

www.hertognadler.com

www.paumier.weebly.com

www.manonvantrier.nl

www.tonivantiel.nl

www.hesselstuut.nl

www.marthezink.com

De tentoonstelling is samengesteld door de curatoren:

Sascia Vos (MOIRA), Marjolein Sponselee en Marjo Vaessen (LUCY)

www.moira-utrecht.nl

www.lucyindelucht.nl

Deze expositie is mede mogelijk gemaakt dankzij:

Gemeente Utrecht, Stichting MOIRA, LUCY, Stichting Fijne Kunsten,

Sascia Vos Kunstprojecten, Bureau Sponselee

 

moira en lucy flyer achterkant