Beeld en geluid zijn de belangrijkste media waarmee Hessel Stuut (1985, NL) werkt. Hij bouwt daarmee installaties waarbij op meerdere schermen verschillende videobeelden worden vertoond die tezamen een verhaal vormen. De klanken die te horen zijn, spelen een grote rol. Het kan geluid afkomstig uit de natuur of het stadse leven zijn, maar ook door Hessel zelf gecomponeerde muziek. Doordat soms een, en dan weer meerdere videowerken tegelijkertijd te horen en te zien zijn, fungeren zijn installaties niet zelden als een soort beeld- en geluidsorkest.

Kenmerkend voor zijn audiovisuele installaties is de vervreemding van het alledaagse leven. Absurde hilarische situaties, zorgen voor onverwachte taferelen, zoals de dikke naakte dame op een brommer die plots de stilte in een bos verbrak. Of een in rood gekleed mannetje met een gigantische langwerpige ballon als piemel, die in gevecht raakt met een blauw figuur met eenzelfde piemelballon. Deze twee video’s maakten onderdeel uit van zijn afstudeerwerk voor de Utrechtse academie in 2009.

Voor Moira realiseerde Hessel een nieuwe video-installatie waarbij wederom op meerdere schermen beeld en geluid elkaar afwisselen of juist samen werken. Een eigentijds drama speelt zich af in het bos en op een ondefinieerbare plek in het donker. Heldhaftige zakenmannen worden verleid door aanlokkelijke vrouwen met vogelachtige trekjes, om zich uiteindelijk in het verderf te storten. De muziek die te horen is, werd wederom door Hessel Stuut gecomponeerd. Op zaterdag 18 juni na 17 uur wordt een muzikale compositie van Hessel Stuut live uitgevoerd.

 

hessel-flyer-ak