Tamar Tóth Varjú noemt haar kleding zelf “monumentale mode”. En inderdaad doen de kledingstukken meer aan sculpturen denken dan aan een pak om in uit te gaan. Tamar gebruikt abstracte en ingewikkelde figuren die doen denken aan bloemen, astronauten en origami.

De caterpillar uit de titel van haar expositie staat niet alleen voor de peristaltische rups en de rupsband, twee vormen die overigens absoluut in Tamar’s werk terug te vinden zijn. De caterpillar is ook het Engelse woord voor het kinderspel met de gevouwen envelopjes die je vragen beantwoorden. Op iedere vraag volgt een aantal vouwbewegingen die uiteindelijk vier keuzes voorstellen aan de speler. Dit spel blijkt een onuitputtelijke bron van vormoplossingen te zijn, waarvan een deel in de Moira getoond wordt.

In de Moira zal Tamar de gescheiden ruimte gebruiken door een lichte kant en een donkere kant te presenteren. De lichte kant bestaat uit volledig witte werken van zeer dunne stof. Haar persoonlijke obsessie is tenslotte ook een pak maken om aan te trekken en letterlijk in weg te vliegen, wederom een verwijzing naar de rups die uiteindelijk als vlinder eindigt.

De tentoonstelling “Caterpillar Variations” opent op 7 april om 17:00 in expositieruimte Moira.

U bent van harte welkom.

Caterpillar Variations kunstwerk 1

Caterpillar Variations kunstwerk 2

Caterpillar Variations kunstwerk 3

Caterpillar Variations kunstwerk 4