Het lichtvoetige werk van Mickey Yang (1988, NL) vertoont een grote variëteit aan gehanteerde materialen en media. In installaties versmelten losse werken als sculpturen, video’s, performances en constructies tot een geheel. De universele visuele taal, is de leiddraad binnen haar werk.
Als dochter van Singaporese immigranten heeft ze geen concrete moedertaal. Om zich toch te kunnen verhouden tot haar directe omgeving en publiek, gebruikt Mickey beelden en sferen die collectieve herinneringen oproepen. Ze communiceert middels herkenbare, vaak alledaagse, objecten en materialen. Door deze dingen te ontdoen van hun oorspronkelijke betekenis en door nieuwe verbindingen te leggen, herinterpreteert Mickey de taal der dingen en creëert zij een eigen vocabulair die beurtelings bekend en vervreemdend overkomt.
In 2015 studeerde Mickey af aan de kunstacademie KABK van Den Haag met een verrassende installatie. Temidden van blob-achtige sculpturen van gips, een vervormde trap van foam en een schaal vol mist, vertoonde zij intrigerende videowerken waarin slakken, stenen, lava en viennetta-ijs de hoofdrol speelden. Mede dankzij de golvende en stromende vormentaal, had de installatie een vloeibaar, bewegend karakter.
Het werk dat Mickey in haar eerste solo-expositie in Moira toont, gaat indirect over hoe verwondering kan overgaan in destructie. Hiertoe liet zij zich inspireren door de onstuimige zee en haar schatten. Net zoals in haar eerdere werk wordt het herkenbare vervreemd en gaan verschillende objecten en onderdelen een wisselwerking met elkaar aan. Nieuwe relaties en betekenissen openbaren zich al kijkende.