“Anything but random” is een groepstentoonstelling met het werk van jonge kunstenaars die alle vier zijn afgestudeerd aan de HKU. De expositie gaat in op een van de lastigste vragen binnen het kunstenaarschap, namelijk: “Wat zit er achter het beeld?”

Te zien zijn werken met een mysterieuze, onverklaarbare wereld. Al lijken de beelden soms lichtvoetig, frivool of humoristisch, erachter schuilt altijd een bedoeling. Communicatie is een gegeven bij het aanschouwen van kunst; er vindt altijd een uitwisseling tussen de kunstenaar/het werk en de kijker plaats, maar het overbrengen van de gedachten van de kunstenaar hoeft niet het hoofddoel te zijn. Vaak is het spannender als de motieven niet worden prijsgegeven, met als gevolg een kijkervaring die de nieuwsgierigheid prikkelt.

Wolf Aartsen (NL,1985 / HKU, 2008):
Meegenomen op avontuur langs verschillende disciplines, wordt de bezoeker door Wolf Aartsen –soms subtiel en gevoelig, soms hard– heen en weer geslingerd tussen uitersten; popcultuur en underground, realiteit en fantasie, lelijkheid en schoonheid, humor en bittere ernst.

Mitchel Breed (NL, 1989 / HKU, 2010; De Ateliers, 2012):

De schilderijen van Mitchel Breed worden gekenmerkt door een gelaagdheid waarbij herkenbare beelden nog doorschemeren door de diverse vlakken die eroverheen zijn aangebracht. Herhaling van motieven, combinaties van schilder-, en druktechnieken typeren zijn werk.

Ivor Helberg-Dittrich (NL, 1990 / HKU, 2012):
Elementen uit ons dagelijks leven worden door Ivor Helberg herschikt tot nieuwe beeltenissen. Tijdens een associatief proces zonder vooropgezet plan, ontstaat er een vermenging van beelden uit de buitenwereld en zijn persoonlijke visie daarop. Zijn werk geeft dan ook beide werkelijkheden weer.

Pim Tieland (NL, 1988 / HKU, 2010 ; FMI, 2012):

In plaats van dat hij ideeën vormgeeft, maakt Pim Tieland beelden die zelf hun thema vinden. Met zijn schilderwerken zoekt hij naar onverwachte composities en contrasten in kleur en vorm die blijven prikkelen. In zijn recente werken maakt hij gebruik van beschilderd karton in meerdere lagen. Door beeldmateriaal weg te snijden en er ook weer fragmenten van andere afbeeldingen aan toe te voegen, ontstaat er een wisselwerking tussen de diverse beeldlagen, tussen illusie en werkelijkheid.

 

anything-but-random-ak