Ejderkan Tastekin (1978, TR/NL) onderzoekt met zijn werk bestaande ruimten. Middels licht en architectonische ingrepen, manipuleert hij de waarneming van de bezoeker.
In 2008 studeerde hij aan de kunstacademie van Den Haag af met een installatie waarin licht en de ruimte zelf, de media waren waarmee hij gewerkt had. Een steriele witte kamer werd door blauw licht aan de ene en rood/geel licht aan de andere kant, visueel gescheiden in 2 sferen. Wie de ruimte betrad kreeg al snel een vreemde gewaarwording. Net als bij Alice in Wonderland, werd de ruimte alsmaar kleiner en kleiner. Het plafond bleek schuin af te lopen. Ook het rijtje raamopeningen van ogenschijnlijk dezelfde grootte, had bij nader inzien een steeds kleiner formaat. Het verstoorde perspectief en de tegengestelde kleuren, creëerden een verwarrende maar intense ervaring van de ruimte.
De installatie “From square observation” is speciaal voor Moira gemaakt en heeft als uitgangspunt de al bestaande scheidingsmuur met daarin het vierkante gat waardoor je van de ene naar de andere ruimte kunt kijken. Schuin geplaatste nieuwe wanden geven een andere indeling aan beide kamers en verleggen het perspectief naar het kijkgat. De tweedeling wordt nog eens benadrukt door het gebruik van contrasterend rood en groen licht. Van buitenaf kan men door de eveneens rood en groen getinte ramen naar binnen kijken. Zoals bekend van 3D-brillen hebben complementaire kleuren een speciaal effect op de perceptie. Met het vervreemdende licht en de hellende wanden bespeelt Ejderkan wederom de zintuigen. De ruimte –en de beleving ervan- is drastisch veranderd en laat een onwerkelijke indruk achter.