energie, entropie, volume
Tom Kok (1987) combineert beeldende kunst met wetenschap en technologie. Hypothesen die hij zelf heeft opgesteld, onderwerpt hij aan een beeldend onderzoek. Dit resulteert in mechanische objecten die bewegen en soms geluid maken.
“Dipool Analogie” is zo’n theorie die Tom zelf gepostuleerd en onderzocht heeft. Hierbij wordt verondersteld dat als twee polen een interactie met elkaar aangaan er altijd een residu achterblijft. “Dipool Analogie 1” was de titel van Tom’s afstudeerproject voor de Utrechtse kunstacademie in 2008. Hier toonde hij in een laboratoriumachtige setting diverse verkennende objecten en experimenten ter bestudering en eventuele verificatie van zijn theorie. Op de website www.tomkok.com zijn voorbeelden van deze werken te zien.
“Dipool Analogie 2” is een installatie die Tom speciaal voor Moira ontwikkeld heeft. Zijn theorie is aan een diepergaand beeldend onderzoek onderworpen en heeft geresulteerd in dit keer wat grotere bewegende objecten en een videowerk. Uitgangspunt voor alle getoonde werken is het bestuderen van energie, entropie (maat voor wanorde binnen een systeem) en volume.
Hoewel Tom Kok veel onderzoek heeft gedaan naar kwantum mechanica en allerlei natuurkundige wetten, is het niet noodzakelijk dat de bezoeker van zijn tentoonstelling daar ook veel van af weet. Het beeldende aspect staat centraal in zijn werk waardoor het mogelijk is om ook zonder kennis de installatie te bewonderen.
Momenteel studeert Tom Kok aan het Piet Zwart Instituut te Rotterdam.