Op de expositie “Uit de weg koeien want het leven is kort” staan de heilige koe, oftewel een Formule 1 wagen en de kikker centraal. Wat in de eerste instantie een vreemde combinatie lijkt, wordt na het werk van Luc Gobyn bekeken te hebben, als normaal ervaren. Als groot fan van F1- races, zag de Belgische kunstenaar in 1990 plots de overeenkomst tussen kikkers, die hem al van kinds af aan fascineerden, en F1- wagens. Dit inzicht inspireerde tien jaar lang (van 1990 tot en met 1999) tot het maken van tekeningen, schilderijen, videofilms en ruimtelijke werken, die nu ten deels voor het eerst in expositieruimte Moira te bezichtigen zijn.
In het grootste project “Formula Frog World Championship” genaamd, zijn kikkers en F1- wagens versmolten tot hybridische wezens met als romp een F1- wagen waaruit kop en poten van een kikker gegroeid lijken te zijn. De kleuren en namen die deze kikkerbolides van polyester dragen, zijn aan de deelnemende wagens en coureurs van de Grand Prix 1991, ontleend. In een installatie staan 26 van deze kikkerbolides om en om schuin achter elkaar opgesteld als bij de start van een F1- race. Pas in de animatiefilm die 1991 opgenomen en 1997 gemonteerd werd, komt er beweging in de kikkerbolides. Deze kikkerrace wordt door BBC 1- speaker Murray Walker van commentaar voorzien.
In “Formula Frog World Championship” wordt de overeenkomst tussen de F1- wagen en kikker duidelijk: behalve vormovereenkomsten, bezitten beide een samengebundelde energie die bij plots beweging komen, explodeert. Het project verwijst daarom tevens naar de Grand Prix- races als naar de jaarlijkse trektocht van kikkers naar hun geboorteplaats om daar te gaan paren. Tijdens deze massale verhuizing, vinden vele kikkers daar waar de weg kruist met die van de mens, hun dood. Maar ook menig F1- coureur komt om het leven op het racecircuit, zoals bijvoorbeeld Ayrton Senna in 1994.
Dit laatste thema rond het verongelukken van zowel kikker als coureur op de weg, is verwerkt in de videofilm “Frogsorrow” (1997). De opnamen van een de weg overstekende kikker, eindigt met het beeld van een gecrashte F1-wagen van Senna. De titel van de expositie “Uit de weg koeien, want het leven is kort” krijgt bij het zien van dit werk een diepere betekenis. Senna is behalve in deze film en als kikkerbolide in de hierboven beschreven installatie, ook nog vertegenwoordigt in één van de schilderijen, waarin hij als een in sprookjesprins veranderde kikker te bezichtigen is. Dit werk wordt samen met de andere schilderijen, etsen, collages en tekeningen die in een periode van 10 jaar rond het thema kikkers, F1-races en stillevens gemaakt zijn, op de expositie getoond.