Gunter Gruben (NL,1968) volgde eerst de opleiding tot grafisch ontwerper, om recentelijk af te studeren als beeldend kunstenaar aan de kunstacademie van Enschede (AKI, 2014). Zijn huidige werk gaat over zijn vader die Alzheimer heeft, over het verleden en de herinneringen daaraan in de vorm van fotografie.
Het foto-album van zijn ouders was een belangrijke bron voor de diverse werken die hij toonde tijdens zijn eindexamen, variërend van tekeningen, videowerken en bewerkte fotoprints. Gunter doorzocht zo’n 500 foto’s uit het archief om zo meer zicht te krijgen op zijn familiegeschiedenis. De foto’s rangschikte hij opnieuw naar het onderwerp, o.a. ook naar kunsthistorische onderwerpen als het portret, landschap, stillevens, ontdaan van hun oorspronkelijke context en tijd. Uitsnedes uit zwart-wit, of verkleurde kleurenfoto’s werden sterk uitvergroot getoond waardoor het bijna abstracte werken werden. Het uiterst persoonlijke thema, kreeg hierdoor een universeel karakter. Archetypische foto’s van vakanties, familiediners, feestjes, de nieuwe auto, het ouderlijke huis, waren in diverse series te zien. Herkenbare foto’s die iedereen wel in zijn eigen archief heeft.
In Moira toont Gunter nieuwe werken en voor het eerst een ruimtelijke installatie Daddy. Dit licht- en geluidswerk wordt gepresenteerd in de vorm van een geabstraheerd huis. Daarnaast is het project Last act of a documented life te zien, een serie foto’s van zijn vader wandelend door het bos. Dit keer zijn de foto’s niet afkomstig uit het familie-archief, maar door Gunter het afgelopen anderhalf jaar gemaakt. Ze zijn op de krantenpagina’s met familieberichten geprint, maar ook op papier dat diverse handmatige nabehandelingen kreeg, om het vervolgens op doek aan te brengen. Stuk voor stuk unieke fotowerken waarop vervaagde beelden te zien zijn, die zodanig geabstraheerd zijn dat eenieder er zijn eigen interpretatie aan kan geven.