Fran Hoebergen

 

 

Just Kidding

 

ruimtelijke werken

 

opening:             vr. 20 apr. 19–21 uur

expositie:           21 t/m 29 apr. 2018

open:                 vr. t/m zo. 13–18 uur (koningsdag gesloten)

 

 

Fran Hoebergen (NL, 1991) zoekt in zijn werk naar verschillende wijzen om de verhoudingen tussen mensen en dingen uit te drukken. Door naar alle objecten, organische substanties en concepten als ding te verwijzen, worden zij bevrijdt van hun intrinsieke betekenis. Dit creëert mogelijkheden tot herinterpretatie en maakt nieuwe perspectieven en inzichten mogelijk. Vanuit deze dubbelzinnige relatie tot alle materie wordt onderzocht: Wat is een ding?

 

In 2016 studeerde Fran af aan de kunstacademie in Maastricht met meerdere werken, waaronder de interactieve audio-installatie SPACEBAK64. De beschouwer werd hierin uitgenodigd plaats te nemen op een klein podium, achter een vuilniscontainer, met op de deksel uitnodigende gekleurde balletjes. De installatie echode de vorm van een lessenaar en wanneer er aan de bolletjes gedraaid werd, vulde uiteenlopende geluidsfragmenten de ruimte. De geluiden trokken de aandacht naar zowel het object als het individu, die ineens een hele centrale plaats innam in het werk. Controleerde de beschouwer hier het object, of had juist het object de meeste invloed?

 

In Moira brengt Fran in "Just Kidding" ruimtelijke werken en video samen, met titels die gedurende de expositie zullen veranderen. Voor deze tentoonstelling is hij begonnen met het samenvoegen van verschillende aantekeningen, die in eerste instantie geen relatie met elkaar lijken te hebben:

 

Just – kidding. Materie gaat van A naar B, het verzamelt en klontert samen met andere soorten. Een worst springt door een donut. Tussen angst en droom heerst realiteit. Hebben we aan uw verwachtingen voldaan? Een televisie zegt sorry. Euro-Dream Safari.

 

 

www.franhoebergen.com